Central Medical Library, University Marburg

  • Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
  • Slide 4

Central Medical Library, University Marburg, University library 1st prize in EU-wide architectural competition

Description

37-Central-Medical-Library-University-Marburg-04-sp
The Philipps University of Marburg, with the functions of research and teaching, is located amid forests on the Lahn hills. Together with the student canteen and the lecture theatre building, the new main medical library building forms a communication centre for student activities. The new library is a free-standing block which is nevertheless integrated into the topography of the existing plaza, and overcomes the height difference of the site by means of an enclosed public way. The northern, glazed part of the building is conceived as a public passage with the functions of communication and information. The southern part of the building is oriented towards the surrounding landscape and houses the functions of work and study. The slanting, steel and glass construction of the covered public passage acts as a climatic buffer and allows overheated interior air to escape. The generously proportioned 2 storied reading room is located behind the south-west façade, together with upper story seminar rooms and offices. The façade, with its swivelling vertical louvre construction, is framed by the natural stone edges of the building and synthesizes the functions of daylighting and sunshading. Technical Data 2.800 sqm gross area 126 PC- and reading workplaces Multi-Media lecture rooms 100.000 volumes of magazines, 300.000 volumes of books

Facts

Client: State of Hesse, GER
bw-engineers Member Company: AEP Med – Planung im Gesundheitswesen GbR
Project Volume: 5,1 million Euro
Project Duration: 2001 – 2003

Services

Architectural Design
Education